Dieta w chorobach skóry jest to drugie wydanie, obecna edycja ukazała się po
siedmiu latach od pierwszego wydania.
Książka przygotowana przez zespół 18 autorów pod kierunkiem prof. Waldemara
Placka.
Publikacja zawiera 12 rycin i 21 tabel. Rozdział na temat chorób
łojotokowych został wzbogacony o opis znaczenia diety w łojotokowym zapaleniu
skóry i trądziku odwróconym. W drugim wydaniu znalazł się także całkowicie nowy
rozdział poświęcony diecie w żylnych owrzodzeniach podudzi.
Spis treści:
- Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych
- Dieta w chorobach alergicznych
- Dieta w chorobach pęcherzowych
- Dieta w łuszczycy
- Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem
- Dieta w chorobach łojotokowych
- Dieta w żylnych owrzodzeniach podudzi
- Wpływ diety na procesy starzenia skóry