Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Układ krążenia
- Najczęściej występujące czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego i jego
powikłań
- Rodzaje nadciśnienia tętniczego
- Objawy choroby nadciśnieniowej
- Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego
- Powikłania choroby nadciśnieniowej
- Żywienie profilaktyczne w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach
- Charakterystyka niektórych składników odżywczych
- Diety
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Wybrane potrawy zalecane w nadciśnieniu tętniczym i jego
powikłaniach
Piśmiennictwo
Alfabetyczny spis potraw