• anty

Wszystkie bestsellery

Wybrane zagadnienia z praktyki lekarza rodzinnego t. 11 Zasady prawidłowego odżywiania człowieka. Zaburzenia odżywiania. Żywieni

1340-3
Autor: (red.) Steciwko Andrzej
Wydanie: 1
Rok wyd: 2007
Ilość stron: 210
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-89629-77-7
Książka antykwaryczna
23,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek, z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.

Opis

W książce zawarto m.in. zasady zdrowej diety, z uwzględnieniem nowej piramidy żywienia, zasady żywienia noworodków i niemowląt, żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz cukrzycy, problematykę otyłości i niedożywienia - od jego diagnostyki do leczenia w różnych grupach pacjentów, zasady żywienia w osteoporozie, chorobie refluksowej przełyku, kamicy żółciowej oraz przewlekłym zapaleniu trzustki. Przedstawiono także problematykę alergii pokarmowych oraz żywienia w fenyloketonurii i dnie moczanowej. Ważnym uzupełnieniem treści tego tomu są przykładowe jadłospisy dla pacjentów z wybranymi jednostkami chorobowymi.



Spis treści:
  1. Zasady zdrowej diety - nowa piramida zdrowego żywienia
  2. Zasady żywienia zdrowych noworodków i niemowląt
  3. Niedożywienie
  4. Otyłość u dorosłych pacjentów w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej
  5. Dieta w profilaktyce miażdżycy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego
  6. Żywienie chorych z cukrzycą
  7. Alergia pokarmowa - czy to tylko problem diety?
  8. Psychogenne zaburzenia odżywiania (zaburzenia odżywiania się)
  9. Problemy żywieniowe pacjentów w podeszłym wieku
  10. Zasady odżywiania w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  11. Kamica żółciowa
  12. PZT - przewlekłe zapalenie trzustki
  13. Dna moczanowa
  14. Zasady odżywiania w nieswoistych zapaleniach jelit
  15. Choroba refluksowa przełyku
  16. Osteoporoza
  17. Fenyloketonuria - konieczność diety eliminacyjnej u dzieci i dorosłych
  18. Przykładowe jadłospisy dla pacjentów z wybranymi jednostkami chorobowymi (otyłość, niedożywienie, kamica żółciowa, osteoporoza, przewlekłe zapalenie trzustki, nieswoiste zapalenie jelit)
Szczegóły produktu
Continuo
1340-3
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku