Publikacja mająca na celu szerzenie wiedzy o prawidłowym sposobie żywienia
nie tylko w zdrowiu, ale również w zapobieganiu chorobom. Zawarte w niej
informacje żywieniowe dotyczące zawartości cholesterolu, tłuszczu i kwasów
tłuszczowych w produktach i potrawach mają ułatwić ich odpowiedzni wybór przy
układaniu jadłospisów i diet. Profilaktyka chorób układu krążenia wymaga bowiem
stosowania zbilansowanego sposobu żywienia pod względem zawartości tłuszczu i
cholesterolu w diecie.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Profilaktyka chorób układu krążenia
- Znaczenie żywieniowe wybranych składników odżywczych
- Cholesterol
- Tłuszcz i kwasy tłuszczowe
- Składniki odżywcze wpływające korzystnie na obniżenie stężenia
cholesterolu w diecie
Piśmiennictwo
Tabele wartości odżywczej wybranych składników odżywczych
Skorowidz