• anty

Wszystkie bestsellery
Dietetyka
  • Dietetyka

Dietetyka

6225-3
  • Autor: Hasik Jan, Hryniewiecki Lech, Grzymisławski Marian
  • Wydanie: 3
  • Rok wyd: 1999
  • Ilość stron: 288
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 83-200-2309-2
  • Książka antykwaryczna
    29,00 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek, z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.

    Opis

    W książce zaprezentowano najnowsze poglądy na żywienie człowieka dorosłego. Autorzy odchodzą w niej od dawniej stosowanych podziałów diet, zależnych od jednostki chorobowej, stosując nomenklaturę zgodną z zaleceniami odpowiednich komisji Światowej Organizacji Zdrowia, a więc np. dieta bogatotłuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Duży nacisk położono na żywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.

     

    Spis treści:

     

    I. WIADOMOŚCI OGÓLNE

    1. Składniki pokarmowe
    2. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych

    II. ŻYWIENIE DOROSŁYCH

    1. Żywienie zdrowego dorosłego człowieka
    2. Żywienie w wieku podeszłym
    3. Propozycja kwalifikacji diet
    4. Dieta podstawowa łatwo strawna
    5. Dieta oszczędzająca, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
    6. Dieta z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
    7. Dieta bogatobiałkowa
    8. Dieta ubogobiałkowa
    9. Dieta ubogotłuszczowa z ograniczeniem energii, cukrów prostych i tłuszczów
    10. Dieta ubogoenergetyczna a dieta zerowa
    11. Dieta ubogosodowa
    12. Dieta bogatopotasowa
    13. Dieta bogatoresztkowa
    14. Dieta ubogoresztkowa
    15. Zywienie a nowotwory przewodu pokarmowego
    16. Żywienie pozajelitowe
    17. Żywienie dojelitowe
    18. Żywienie w szczególnych sytuacjach
    Szczegóły produktu
    PZWL
    6225-3
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Śledź nas na Facebooku