Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek, z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.
Książka to nowocześnie napisany poradnik przedstawiający zasady współczesnego sposobu żywienia w cukrzycy. Znaleźć tu można odpowiedź na wiele pytań, które nurtują chorych i ich rodziny: co jeść, jakie produkty i potrawy są zalecane, jakie trzeba ograniczać a jakich należy unikać, ile zjeść, aby zachować prawidłową masę ciała, jak jeść, aby posiłki były skorelowane z przyjmowanymi lekami i trybem życia - a wreszcie jak przygotować posiłki.
Spis treści:
- Kuchnia zmienia medycynę
- Cele i podstawy żywienia osób chorujących na cukrzycę
- Co jeść?
- Składniki pożywienia i ich fizjologiczna rola, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy
- Ile jeść?
- Energia potrzebna do utrzymania optymalnej masy ciała i jego składu oraz pełnej aktywności życiowej
- Jak jeść?
- Zasady żywienia
- Jak planować dietę
- Najprostszy, jakościowy sposób wyboru ilości i rodzaju produktów żywnościowych - listy produktów
- Żywienie standardowe
- Diety specjalne
- Szczególne sytuacje dotyczące żywienia
- Przepisy kulinarne
- Zanim przystąpimy do gotowania
- Przepisy na posiłki i potrawy do diet cukrzycowych opatych na listach produktów lub na układzie ograniczonym do wymienników węglowodanowych
- Przepisy na posiłki i potrawy do diet ściślej kontrolowanych, opartych na pelnym układzie 3 rodzajów wymienników dietetycznych