• anty

Wszystkie bestsellery
Alergia i nietolerancja pokarmowa Mleko i inne pokarmy
  • Alergia i nietolerancja pokarmowa Mleko i inne pokarmy

Alergia i nietolerancja pokarmowa Mleko i inne pokarmy

19064-1
Autor: Kaczmarski Maciej, Korotkiewicz-Kaczmarska Elżbiet
Wydanie: 1
Rok wyd: 2015
Ilość stron: 212
Format: 16,5 x 23,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-933064-3-5
55,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Alergia pokarmowa jest rozpoznawana najczęściej u niemowląt i małych dzieci, może także ujawnić się w późniejszym okresie życia. Książka o charakterze kompendium, dostarcza wiele niezbędnych informacji, nie tylko o alergii na białka mleka krowiego i inne pokarmy, zostały także omówione praktyczne zagadnienia dotyczące nietolerancji wybranych produktów pokarmowych. W kolejnych rozdziałach przewodnią tematyką jest nietolerancja wybranych węglowodanów. W rozdziale IV są usystematyzowane i krótko scharakteryzowane mieszanki mleczne, leczniczo-odżywcze i preparaty mlekozastępcze. Wiedza zawarta w omawianej publikacji jest praktyczna, napisana zrozumiałym językiem medycznym, zagadnienia zebrane i usystematyzowane w 87 tabelach, podsumowania ułatwiają zapoznanie się z treścią. 24 ryciny obrazują m.in. procesy alergiczno-immunologiczne. 

Oto wypowiedź prof. dr hab. Wojciecha Cichego: "Książka "Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy" jest doskonałym uaktualnieniem polskiej bibliografi i medycznej, a równocześnie jest jedną z nielicznych pozycji tematycznych poświęconych alergii i nietolerancji pokarmowej w pediatrycznym piśmiennictwie światowym". 

Zagadnienia opracowane w tej publikacji to niezbędna wiedza w codziennej pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu, profilaktycznej działalności pielęgniarek oraz dietetyków.



Spis treści:
  • I. ALERGIA NA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO I INNE POKARMY
    I.1. Niepożądane reakcje organizmu ludzkiego na spożywane pokarmy
    I.2. Definicja alergii pokarmowej
    I.3. Częstość występowania alergii na białka mleka krowiego
    I.4. Rozwój nadwrażliwości organizmu na wybrane alergeny pokarmowe
    I.5. Alergeny pokarmowe pochodzenia zwierzęcego
    I.6. Alergeny pokarmowe pochodzenia roślinnego
    I.7. Alergiczne reakcje krzyżowe
    I.8. Żywność genetycznie modyfikowana (transgeniczna)
    I.9. Uczulenie i alergia wielopokarmowa u dzieci i młodzieży
    I.10. Leczenie dietetyczne alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
    I.11. Nabywanie tolerancji w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmow
    I.12. Farmakoterapia i inne możliwości leczenia alergii pokarmowej
    I.13. Rozpoznawanie alergii pokarmowej
    I.14. Działania zapobiegawcze w alergii na białka mleka krowiego i inne alergeny pokarmowe
    I.15. Alergia pokarmowa w wieku dorosłym
    I.16. Aspekty społeczne i ekonomiczne alergii pokarmowej
    II. NIETOLERANCJA WYBRANYCH PRODUKTÓW POKARMOWYCH
    II.1. Definicja nietolerancji pokarmowej
    II.2. Mechanizmy patogenetyczne nietolerancji pokarmowej i ich charakterystyka
    II.3. Klinika nietolerancji wybranych produktów pokarmowych
    II.4. Związki dodawane do pokarmów
    II.5. Związki naturalne zawarte w owocach i warzywach
    II.6. Diagnostyka wrodzonych zaburzeń metabolicznych, powodujących nietolerancję niektórych składników pokarmowych
    II.7. Leczenie dietetyczne i farmakologiczne nietolerancji wybranych składników pokarmowych
    III. NIETOLERANCJA WYBRANYCH WĘGLOWODANÓW
    II.1. Budowa chemiczna węglowodanów
    II.2. Częstość występowania nietolerancji laktozy
    II.3. Mechanizmy patogen etyczne nietolerancji laktozy oraz innych dwucukrów
    II.4. Klinika nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
    II.5. Diagnostyka nietolerancji dwucukrow
    II.6. Leczenie dietetyczne nietolerancji dwucukrow
    III.7. Leczenie farmakologiczne nietolerancji laktozy i innych dwucukrow
    III.8. Zaburzenia wchłaniania fruktozy
    IV. MIESZANKI MLECZNE LECZNICZO-ODZYWCZE I PREPARATU MLEKOZASTĘPCZE
    IV. Charakterystyka i podział mieszanek
    IV.l. Modyfikowane mieszanki mleczne stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci, dostępne bez recepty
    IV.2. Preparaty mlekozastępcze. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
    IV.3. Preparaty mlekozastępcze zawierające białko sojowe. Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
    IV.4. Preparaty stosowane w fenyloketonurii Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Rp
Szczegóły produktu
Help-Med
19064-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 1949-1

Wydawnictwo: Medical Tribune Polska

Choroby alergiczne dorosłych

Autor: (red.) Liebhart Jerzy Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 350 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-64153-48-8

Cena 70,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 21178-1

Wydawnictwo: Moc Media

Alergologia sportowa

Autor: Radosław Gawlik, Marcin Kurowski Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 370 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-67133-50-0

Cena 147,90 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 11062-1

Wydawnictwo: Alfa-medica press

Alergologia w praktyce

Autor: Walh Rudiger, Silva-Rodrigues Aldina Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 152 Format: 14,6 x 20,7 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7522-017-9

Cena 21,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 6854-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Alergiczne choroby oczu

Autor: (red.) Czajkowski Janusz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2021 Ilość stron: 140 Format: 18,5 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-41257-95-0

Cena 99,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku